Vg1 Teknikk og industriell produksjon

Elev som bruker skjærebrenner på TIP - Klikk for stort bilde

Alta videregående skole har 45 elevplasser på vg1 TIP.

Publisert av Jon Vidar Bull. Sist endret 25.08.2016

Fagfordeling

Elevene på TIP har tre programfag hvor teori og praksis henger tett sammen. Praksisen gjøre på skolens mekaniske verksted og teori foregår i klasserom. Totalt sett har elevene like mye praksis på verksted (arbeidsteknikk) som klasseroms undervisning (teori).

To elever som lager skostativ på TIP - Klikk for stort bilde

Produksjon

Elevene utfører dreie-, frese-, bore-, slipe-, file- og kappeøvelser hvor nøyaktighet (toleranser) innøves. Bruk av skyvelære og mikrometer står sentralt i arbeidet. Elevene lager småverktøy som dor, tjørner, hammere. De lager også tannhjul, kilspor, og arbeider med lagertilpasninger.

Vi arbeider videre med øvelser i forskjellige sveisemetoder. Elektrodesveising, gassveising og sveising med dekkgass. Det gis opplæring i skjæring av stålmaterialer ved hjelp av gasser. Etter en grunnleggende skjære- og sveiseøvelse kan elevene starte med å bygge sammen plater og profiler til konstruksjoner. Elevene har også innføring i ulike loddemetoder.

Tekniske tjenester

Et utvalg av øvelser elevene utfører:
Reparere kompressorer, bilmotormåling av toleranser, tegning og montering av hydrauliske og pneumatiske anlegg, produsering av teltovner, skutersleder, sykkel- og mopedbagasjebærere, terser og fluebinderstikker
Skruing og småreparasjoner på mopeder, skutere, biler. Kundearbeid som reparasjon og produksjon av landbruksmaskiner som skuffer, ploger og tilhengere vedlikehold av skolens maskinpark.

Faget har også grunnleggende teori i elektroteknikk. Her arbeider elevene med elektriske styrestrømskjemaer og montering av elektriske motorer. De måler strøm, spenning og motstand i elektriske kretser.

Dokumentasjon og kvalitet

Elevene lærer seg teknisk tegning ved hjelp av modelering i SolidEdge. De lærer å tegne ulike detaljer ut i fra de vanligste regler i Norsk Standard. Tegningslesing en viktig del av faget. Arbeidsrapporter, og helse, miljø og sikkerhet (HMS) taes også opp i dette faget.

Prosjekt til fordypning (PtF)

Elevene kan fordype seg i fagområder knyttet til TIP. På vg1 er PtF i skolen eller i bedrift. På vg2 skal PtF være i bedrift.

Vi kan tilby prosjekter innenfor:

• Bilmekaniker
  • Industrirørlegger