Elever fra matprosjektet Finnmarksmat i fremtiden er klare for Milano

Mathpa UB, Vardø vgs - Klikk for stort bilde De skal på utvekslingsturtur til vår samarbeidsskole i Italia, Carlo Porta 14.-18. mai. Sammen med de reiser en lærer fra hver av skolene og ansatte fra UE Finnmark.

Vant matprosjektet "Finnmarksmat i fremtiden"

Mathpa UB, Vardø vgs. ble på Fylkesmessa med sitt Kongkrabbesalt, total vinner av matprosjektet «Finnmarksmat i fremtiden» skoleåret 2017/2018, hvor premien er utvekslingstur til kokkeskolen Carlo Porta. I tillegg inviterer UE Finnmark med seg en elev og lærer fra hver av årets deltakerskoler som har deltatt i alle prosjektets tre deler. I Milano vil vi treffe igjen de to elevene og to lærerne som hadde utvekslingsdager hos oss i Finnmark i september 2017, hvor de deltok i prosjektets del 1, Matuka i Vardø.

Erfaringer med utveksling

På lik linje med elevene ser lærerne frem til turen. Bengt Stokvold fra Kirkenes er med som lærer for en av elevene som har deltatt i prosjektet. Han har vært med til Milano tidligere, og han ser også i år frem til turen og det faglige innholdet den har. Han forteller at gjennom matprosjektet oppnår elevene svært mange av kompetansemålene de skal gjennom på VG2/kokk og servitørfag. Det å få reise på studietur/utvekslingstur gir elevene økt innsikt i et annet lands kultur - om skolehverdag, mattradisjoner, og også italiensk kultur generelt, sier Bengt.

Hospitering

Elevene skal på lik linje med tidligere, bo i vertsfamilier, forteller Trine Hogseth, rådgiver i UE Finnmark. Ved å bo hjemme hos italienske elever, kommer våre elever enda tettere innpå det italienske, kulturen, levesettet og hverdagslivet her. Det er en spent gjeng som vender nesa ut i Europa mandag 14. mai. Nye opplevelser, erfaringer, bekjentskaper og nettverk knyttes i løpet av uke 20. Vi gleder oss, avslutter Trine.

Om prosjektet «Finnmarksmat i fremtiden»

Finnmark vil fremover trenge matfagsutøvere som kjenner de lokale- og unike råvarene vi har tilgang på, og som er klar over viktigheten av innovasjon og kreativitet innen bransjen. Vi ønsker å forberede ungdommene våre på trender, ønsker og behov til det stadig mer matbevisste og kresne publikumet de kommer til å møte i fremtiden. I tillegg er det et poeng at våre framtidige kokker sprer "det gode ryktet" om våre lokale råvarer, det er dette som skal ut i våre restauranter og kjøkken. Kunnskap er et virkemiddel, og gjennom prosjektet ønsker vi å bidra til å gi disse elevene kompetanse på dette området. Matprosjektet ønsker å sette fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer, samt å styrke rekrutteringen til matfagslinjer og matfagsbransjen. I tillegg er det et mål å øke antallet Ungdomsbedrifter innen matfag på videregående skoler i Finnmark.

Matprosjektet er tredelt:

1. Matuka med kreative prosesser og kokkekamp
2. Veilederdag på skolene av kokk fra bransjen
3. Fylkesmessa:
-  En av rettene eller deler av menyen skal være videreutviklet til et salgbart produkt.
- Årets Kokkejævel – pris tilknyttet matprosjektet, eies av Asbjørn Sandøy, Kokkejævel.

.

Matprosjektet er eies og drives av Ungt Entreprenørskap Finnmark.
Prosjektperiode 2015-2018
Prosjektssamarbeidspartnere i prosjektet er:
- Eni Norge/Goliat
- Fylkesmannen i Finnmark/landbruksavdelinga.
-  I tillegg har en rekke samarbeidspartnere i prosjektet bidratt gjennom lokale råvarer, økologiske produkter, m.m.

Samarb - Klikk for stort bilde